3/31/2010

Zuppa di funghi

Lubię się bawić w odtwarzanie dań i smaków, które skądś pamiętam, które gdzieś jadłam, a nie znam na nie przepisu i muszę go wymyślić. Tak właśnie było z tą zupą grzybową-chciałam, żeby była jak najbardziej podobna do tej,którą kupowałam w kubku take-away w pewnej włoskiej knajpce, zwykle w drodze z pracy do domu, lub w porze lunchu. Chciałam, żeby intensywnie pachniała i smakowała grzybami i wędzoną szynką,ale żeby smak krył pewne nieoczywiste tajemnice. I okazało się, że ugotowanie zupy grzybowej na wywarze wołowym było strzałem w dziesiątkę, podobnie jak dodanie wody pozostałej po moczeniu grzybów, makaronu pełnoziarnistego, suchej wędzonej szynki, odrobiny śmietany i świeżej natki pietruszki.

3/30/2010

wasabi brownie

Wiosna w Warszawie, pierwsze tłumy na Polach Mokotowskich, pierwsze piwo pod chmurką, pierwsze krople ciepłego deszczu. Umówiłam się ze znajomym na popołudniowe froterowanie stołecznych chodników. Zapowiedział, że upiecze lembasy, ciastka Tolkienowskie. Nie mogłam byc gorsza. Upiekłam cienki spód brownie, polałam musem z białej czekolady, cytryny i pasty wasabi. Wyszły ciastka Shreka. Zielone i pocieszne. Szybkie i całkiem nienajgorsze.
Połączenie czekolady i wasabi podpatrzyłam dawno temu w Wagamamie. Lubię je, przełamuje słodycz czekolady chranowym akcentem, a przy tym wygląda naprawdę oryginalnie. Do powtórzenia, następnym razem dodam jeszcze więcej pasty.

spód:

220g ciemnej gorzkiej czekolady
kostka masła
3 zołtka utarte na puszysto z aromatem waniliowym
i 2 łyżkami cukru pudru
3/4 szklanki mąki
szczypta soli

polewa:

kostka białej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej
ubite masło, 1/2 kostki
pasta wasabi wg uznania

3/29/2010

in impro we trust

W przedostatnią niedzielę nieoczekiwanie wpadli znajomi, i jeszcze bardziej nieoczekiwanie pomogli mi w domowych porządkach. Postanowiłam odwdzięczyc się gorącym kisielem, a tym samym uszczuplic nieco po zimie zapasy owoców z zamrażarki. Rozmroziłam więc jagody i ... okazało się, że to tarte buraki. Po szybkim przejrzeniu lodówki wybór padł na: tartę na kruchym spodzie z burakami i serem feta (z braku pecorino romano), posypaną orzechami ziemnymi (z braku włoskich). Całkiem smaczna pomyłka..

3/23/2010

Pancake Tuesday III

Dziś jedne z moich ulubionych ,,obiadowych'' naleśników-czyli naleśniki z wołowiną, proste i idealne, dokładnie takie jakie pamiętam z dzieciństwa. Aby je przygotować wystarczy ugotować rosół na wołowinie, dodać marchewkę i pozostałe warzywa,które dodajemy do rosołu wołowego, następnie po ugotowaniu wywar trzeba dobrze schłodzić, tak,żeby móc go odtłuścić i zamienić go w np.: pyszną zupę grzybową, o której jeszcze napiszę.
Następnym krokiem jest zmielenie mięsa wraz z warzywami i dolanie rosołu, żeby farsz nie był zbyt suchy, i dodanie ziół i przypraw które lubimy. Gotowe już naleśniki podaję z warzywami konserwowymi z octu, jakoś tak mi najbardziej smakują;)


From now on there is no English version, but there is a special button on the right side to translate text, not only from Polish into English but also into Spanish, French, German, ... even Korean;)
We would love to hear from U if U find this solution useful.

3/18/2010

tortilla

Dziś kolejny pomysł na szpinak, tym razem wystąpi jako urozmaicenie tradycyjnej tortilli, czyli omletu hiszpańskiego, za którym podobnie jak i za samą Hiszpanią zatęskniłam ostatnio.
Wykonanie jest banalnie proste, podaję składniki na danie dla 2 osób.

Tortilla reminds me about sunny holidays in Spain, when I used to eat it for lunch or as a tapas, I like to come back to its taste as much as to my memories from Spain. Today I mix traditional tortilla with spinach for more yummy, moist and rich dish. Recipe is for 2 people.



Omlet hiszpański ze szpinakiem/ Tortilla with spinach

* ugotuj kilka ziemniaków 3-4/ cook few potatoes 3-4
* odstaw ziemniaki do schłodzenia, następnie już schłodzone pokroj w talarki/ let potatoes cool, and then slice them into thin rounds
* podsmaż ziemniaki z cebulą/ fry potatoes with onion
* przygotuj szpinak: usmaż go na patelni, dodając czosnek, przyprawy i masło/ prepare spinach: fry it with butter, garlic,herbs, salt&pepper
* pokroj sporą cebulę w talarki/ slice onion
* rozbij 2 jajka, dodaj trochę mleka i łyżkę mąki, dobrze wymieszaj, następnie dodaj usmażone wczesniej ziemniaki, cebulę i szpinak/ in bowl combine 2 eggs with some milka and 1 tbs of flour, and then add fried potatoes, onion and spinach
* smaż na małym ogniu, stopniowo podważając omlet, żeby bezproblemowo przewrócić go na drugą stronę polecam użycie płaskiego talerza wielkości patelni. przyłóż talerz płasko do omletu następnie odwróć talerz przytrzymując patelnie i uważając na ewentualny gorący olej i następnie zsuń z powrotem na patelnie stroną jeszcze niesmażoną/ fry slowly, to turn over when its ready on one side.

3/09/2010

pancake Tuesday II

Niedawno pisałam o Pancake Tuesday, i wpadłam na pomysł, żeby zrobić cykl wpisów o naleśnikach, bo je naprawdę uwielbiam. To danie jak mało które jest proste i niemal relaksujące podczas przygotowania, oraz stwarza bardzo dużo możliwości kombinacji. Nie obiecuję wpisu co tydzień, ponieważ nie chcę zamęczać rodziny w kółko tym samym jedzeniem ,ale od czasu do czasu pojawi się nowy pomysł.
Na dobry początek niecodzienny mix smaków:


Naleśniki meksykańskie z curry/ Mexican pancakes with a pinch of curry

* przygotuj ciasto naleśnikowe jak zawsze i dodaj sporo curry lub skuś się na typowo meksykańską wersję z mąką kukurydzianą/ prepare pancakes as usual but add a bit of curry or use corn flour as they do in Mexico
* nadzienie: usmaż razem kurczaka, paprykę, papryczkę jalapeno lub chili, cebulę, czerwoną fasolę, kukurydzę i marchewkę dodając pokrojone pomidory bez skórki lub sos pomidorowy i sos salsa, dopraw do smaku/ stuffing: fry chicken with peppers, jalapeno or chili, onion, beans, corn, carrot and add chopped skinless tomatoes or tomato sauce and salsa sauce
* podawaj z salsą i/ lub śmietaną/ serve with salsa or/ and sour cream

Recently I wrote about Pancake Tuesday and as pancakes are one of my favourite dish to both prepare and eat, I thought Im gonna write about them more often and share my ideas with U. But I can't really promise that will be on every Tuesday.

3/06/2010

bananowe

Uwielbiam proste, lekko wilgotne ciasta, takie które się miksuje, a to oznacza, przynajmniej w moim pojęciu, że się zawsze udają. Gdy więc zobaczyłam na jednym z moich ulubionych blogów przepis na ciasto bananowe od razu wiedziałam,że spróbuję je zrobić. Ciasto wyszło fantastycznie. Było tak smaczne, jak te które pamiętam z Marksa& Spencera i które zawsze chciałam skopiować tylko nie wiedziałam jak. Podaję przepis za Liską:


Ciasto bananowe/ Banana cake

4 duże banany/ 4 large bananas
200 g cukru/ 200g of sugar
150 g miękkiego masła/ 150 g of soft butter
2 jajka/ 2 eggs
1/2 szkl orzechów/ half glass of chopped walnuts
3 łyżki jogurtu/ 3 Tbs of yoghurt
1/2 łyżeczki sody do pieczenia/ half spoon of baking soda
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2,5 spoon of baking powder
180 g mąki pszennej/ 180g of flour
150 g otrębów pszennych/ 150 g of oat bran

Suche składniki, oprócz cukru, wymieszaj w misce. Rozgnieć banany widelcem. Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajka, następnie na przemian wciąż miksując, dodawaj suche składniki i banany, a na końcu dodaj jogurt.

Wlej do keksówki, wysmarowanej masłem, wysypanej otrębami.
Piekarnik nagrzej do 180 st C.
Piecz ok. 60-80 minut. Ciasto należy nakłuć drewnianym patyczkiem, by sprawdzić, czy się upiekło. Powinno być dobrze zrumienione, ale nie spalone. Ciasto smakuje najlepiej gdy pozwolomy mu wystygnąć przez kilka godzin, lub całą noc.

All dry ingredients , except sugar-mix together in large bowl. Mash bananas. Then blend butter with sugar, add eggs and then while still blending add dry ingredients and bananas, at the end add yoghurt and pour into a cake tin. Preheat oven to 180'C. Bake cake for around 60-80 minutes, and at the and check by wooden stick if cake isnt wet inside.

Banana cake is easy,wet, yummy and full of lovely ingredients. I remember that having one from M&S on time to time was a part of my lunch ritual. When I spotted recipe for banana cake on one of my favourite blogs, I knew I should try it.

3/01/2010

la grande bouffe

"Wielkie zarcie", rez. Marco Ferreri, Wlochy-Francja, 1973

"Little girl & boy lost", fot. Annie Leibovitz, Vogue US, 12/09
info tutaj