10/17/2010

fineLIFE

Jeśli podobnie jak my-lubicie być zaskakiwani tematami oscylującymi wokół kulinariów i ogólnie pojętego stylu życia polecamy internetowy magazyn fineLIFE stworzony przez Lidię Popiel. Obfituje w dobre teksty i znakomite zdjęcia i zaskakuje niebanalnym wyborem tematów. Niezwykle inspirujący. Wyszukałyśmy tam np.: ten mocno działający na wyobraźnie złoty spray do potraw;)

wytrawne

Tytuł może być mylący, nie będzie to tym razem post o winach.
Zauważyłam, że w ciągu minionych lat moje preferencje smakowe mocno się zmieniały, i pewnie jeszcze zmienią nie raz w przyszłości, ale obecnie: naleśniki, pyzy, knedle, pierogi- wolę w wersji wytrawnej. Słodkie nadzienia/ farsze jakoś kompletnie przestały mi ,,pasować'' i akceptuję je tylko na śniadanie lub na deser,ale nie jako danie obiadowe.
Przykładem na fajny i prosty farsz jest taki z ugotowanej wołowiny i marchewki, doprawiony lekko ziołami i przyprawami. Pasuje do knedli i pierogów ( a nawet naleśników).
Tu widzicie mój ulubiony sposób serwowania knedli z wołowiną, czyli odsmażane na złoto, polane aromatyzowaną czosnkiem oliwą i obsypane tymiankiem, czyli dokładnie takie jakie wczoraj jadłam na obiad. Pycha;)


p.s.: przegapiłyśmy posta o otwarciu Marksa i Spencera w Warszawie ( 15.10) ,ale już wkrótce obiecujemy wpis na ten temat, jak na prawdziwe fanki działu food M&S przystało;)

10/11/2010

jesiennie

Kiedy od czasu do czasu się spotykamy (my, to znaczy autorki tego bloga), staramy się przygotować razem coś naprawdę dobrego. Tym razem padło na sałatkę zainspirowaną przepisem znalezionym kiedyś na blogu Agnieszki "Kuchnia nad Atlantykiem".
Pieczona pomarańczowa dynia, ugotowany bordowy burak, zielona rukola z orzechowym aromatem, białe kiełki fasoli mung, przypominające małe drzewka kiełki słonecznika i pestki dyni. Posypałyśmy gorgonzolą. Polałyśmy sosem z oliwy, octu balsamicznego, ziaren gorczycy i musztardy. Polska złota jesień.


We love to meet on time to time, and while catching up its nothing better than lovely light meal,with rose wine and lots of talking;)

Pupkin and beetroot autumn salad

Ingredients: baked beetroots and pumpkin ( still warm when serving this salad), gorgonzola cheese, germs ( here sunflower and mung bean), rocket and dressing: balsamic vinegar, olive oild, mustard, salt&pepper

10/04/2010

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem w białym winie i pomidorach

W rolach głównych: makaron pełnoziarnisty i łosoś wędzony ( lub jeśli wolisz świeży,ale wtedy jego obróbka termiczna będzie odpowiednio dłuższa).
W pozostałych rolach:) pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, śmietana, białe wino, natka pietruszki, cytryna i przyprawy.

Wykonanie: ugotuj makaron al dente, w międzyczasie przygotuj sos z łososiem.
Lekko podsmaż skropioną cytryną rybę na patelni, zalej ją białym winem, smaż aż wino zredukuje się do połowy, dodaj pokrojone pomidory, smaż całość przez kilka minut, aż pomidory zmiękną, zestaw z ognia i dodaj śmietanę; dopraw solą i pieprzem. Ponownie podgrzej mieszając. Podawaj z parmezanem ( lub jak ja z grana padano) i koniecznie świeżą natką pietruszki.


Pasta with salmon
Ingredients: pasta, smoked salmon ( if U prefer fresh one U will need to cook it a little bit longer), chopped tomatos, cream, white wine, lemon, parsley, salt& pepper.

Cook pasta al dente. In the meantime prepare salmon sauce: pour some lemon juice over the salmon, fry it for few minutes, add white wine, and fry until wine will reduce for half. Then add tomatos. After few minutes take it off from heat, add cream and salt& pepper. Serve with parmesan ( or grana padano) and parsley.