1/17/2010

spicy cream



bardzo rozgrzewający krem z dyni z dodatkiem curry,trawy cytrynowej i mleka kokosowego

250 ml mleka kokosowego
4 szklanki dyni rozgotowanej na pulpę po uprzednim poszatkowaniu
1 szkl. rosołu
2 ząbki czosnku
3 cm startego świeżego imbiru
kilka kawałków trawy cytrynowej
curry wg uznania

Czosnek, imbir, ewentualnie chilli podsmażyć na oliwie na dnie garnka. Wlać rosól (ja użylam barbarzynskiej kostki rosolowej i szklanki wrzątku) i dyniową pulpę, dorzucić trawę cytrynową, gotować 15 minut, dodać curry i mleko kokosowe i gotować na malym ogniu jeszcze ok 10 min, nie doprowadzając do wrzenia. Zblendować i podawać z ulubionymi dodatkami.

creamy and spicy pumpkin, lemongrass, curry and coconut milk soup

250 ml coconut milk
4 glasses pumpkin puree
1 glass of boulion
2 cloves of garlic, chopped well
3cm grated ginger
some curry if U wish

At beggining U have to fry garlic and ginger using olive oil, U can also add some chili if U wish. Then pour boulion and pumpkin puree, cook for around a quarter, add coconut milk and curry,and cook again but dont let it boil-as U have to be careful with coconut milk! After 10minutes its ready to blend. U can serve it with noodles or with whatever U like.
Tried and tested in freezing Poland-its really warming! ;)

1 comment:

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

O, nareszcie pojawiło się coś nowego :)

Dawno nie jadłam kremu z dyni, troszkę już mi do niego tęskno!