9/29/2008

Beginningless

Makaron ryżowy. Znakomita baza dań w azjatyckim stylu i danie samo w sobie potencjalne. Pełnia możliwości w najczystszej postaci. Autonomicznie mniej lub bardziej przezroczysty z wyglądu, w smaku chętnie przejmuje cudze nawyki. Byt raczej intencjonalny. W zależności od tego, w jakim towarzystwie wystąpi, potrafi wiele lub tylko tyle, ile trzeba. Dziś w świetle reflektorów mistrz drugiego planu.

W poszukiwaniu smacznych sposobów na noodle w świeżym i zdrowym otoczeniu wybraliśmy się do Wagamamy, japońskiego miejsca, które od wczesnych lat 90. i pierwszej, oryginalnej restauracji w Londynie (do której wciąż trzeba czekać w długiej kolejce przed wejściem) redefiniuje po swojemu ideę fast foodu, promując hasło positive eating+positive living. Dziś we wszystkich restauracjach (czyli także w Dublinie, Amsterdamie i Sydney) przestrzeń urządzona jest praktycznie i minimalistycznie, obsługa konkretna i szybka, ceny umiarkowane. A samo jedzenie? W Japonii wyróżnia się zasadniczo cztery rodzaje noodli: chińskie ramen, ciemne gryczane soba, cienkie białe udon i somen. W Wagamamie można spróbować wszystkich i niemal wszystkie brzmią – prócz tego, że egzotycznie, co jest wpisane w pożądany koloryt wizyty w tym miejscu – kusząco. Nie wszystko tu kręci się wokół noodli (a jednak!), dlatego niektórzy z nas wybrali pierożki (gyoza) z wiśniowym gęstym dipem czy danie z ryżem (kaczka w słodkim sosie curry). Całe szczęście doborowe towarzystwo (czytaj: takie, które stosunkowo chętnie dzieli się zawartością talerza) pozwoliło mi na spróbowanie tego, co leży u podstaw sukcesu Wagamamy. Swoje zwieńczenie kolacja znalazła w butelkach japońskiego piwa sapporo i deserze – ten jednak zasługuje na całkiem oddzielnego posta. Tymczasem poniżej nasz wybór w zakresie noodli wg Wagamama cookbook Hugo Arnolda (Kyle Cathiie Limited, London 2004).

Yaki udon
(2 porcje smażonego kurczaka, podanego z grzybami shiitake, porem i pieprzem na talerzu i z pałeczkami)
200g noodli udon, 200g kurczaka marynowanego w sosie sporządzonym z sosów yakitori, yaki soba i oleju curry (po 2 łyżki), 1 jajko, 4 grzyby shiitake w plasterkach, 75g pora, 150g kiełek fasoli, 1 czerwona papryka, kilka kawałków chikuwa, 4 ugotowane krewetki. Na wierzchu posypać 2 łyżkami suszonych szalotek, łyżką ostrej przyprawy do ryb, łyżeczką marynowanego imbiru.

Chili beef ramen
(2 porcje czegoś, co przypomina zupę z kiełkami fasoli, czerwoną fasolą i limonką)
150g kiełków fasoli, 250g noodli ramen, 350g polędwicy w kawałkach o boku 2cm, odrobina oleju i sosu teriyaki, 2 łyżki sosu chili ramen (kombinacja sosu winegret, cukru, słodkiego sosu chili i sosu do ryb), 4 małe cebulki, 1 papryka chili, pół cebuli, 1 limonka.


Noodles. Perfect base of asian-style meal and nice quintessence of freshness and natural purity, even when it’s alone. Looks transparent, it likes to be similar to it’s company. It depends on what it wants. On what U want. In the beginning we didn’t know what we wanted.

In search of good selection of noodles we went to Wagamama. There you can try simple, balanced Japanese-inspired dishes based around noodles and at the same time spy out how idea of exotic ingredients served at low prices as a (let’s be honest) fast food works in practice. In Wagamama they believe in power of food to calm and excite, so it’s a place where idea of fast food had been redefined. Minimalistic interior, waiters taking your order straight to small computer and number that you’re given do not disturb in enjoying this funny and tasty experience. In Japan there are four main types of noodles: ramen (Chinese style), soba (wholemeal), udon (trick white noodles) and somen (thin white noodles). In Wagamama from it’s first, original restaurant in London in early 90. you can try all of them. Some of us chose dishes in which noodles is maybe not central, but crucial figure. We finished with cold sapporo Japanese beer and selection of desserts. One of them deserve individual post, coming soon. In the meantime I’m serving ingredients of above mentioned stir fried noodles from Wagamama cookbook (Hugo Arnold, Kyle Cathiie Limited, London 2004).

Yaki udon for 2
(stir fried chicken with shiitake mushrooms, leek and pepper, served on a plate with chopsticks)
200g udon noodles, 200g meat marinated in sauce made from 2 tablespoons yakitori sauce, curry oil and yaki soba sauce, 1 egg, 4 sliced shiitake mushrooms, 75g leeks, 150g beansprouts, 1 red pepper, few pieces of chikuwa (Japanese cooked fishcake), 4 cooked and peeled prawns. Top: 2 tablespoons dried shallots, 1 tablespoon spicy fish powder, 1 teaspoon pickled ginger.

Chilli beef ramen for 2
(with beansprouts, red onion and lime, served in the bowl with spoon)
150g beansprouts, 250g ramen noodles, 350g sirloin steak in 2cm pieces, a little vegetable oil and teriyaki sauce, 2 tablespoons chilli ramen sauce, 4 spring onions, 1 red chilli, ½ red onion, 1 lime.

No comments: