9/30/2008

Mix

nieograniczony mix możliwości

moje pierwsze doświadczenia związane z zupą krem sięgają za pewne wczesnego dzieciństwa, kiedy to zmiksowana marchew ugotowana na lekkim wywarze z cielęciny stanowiła wstęp do ,,dorosłego'' jadłospisu. zupełnie nie żałuję, że nic nie pamiętam z tamtego okresu. kompletny brak przypraw na pewno sprawiał że zupa, mimo że pożywna, smaczna ani trochę nie była, a każde ewentualne wspomnienie mogłoby się tylko niekorzystnie odbić na moim późniejszym smaku;)
pierwsze świadome doświadczenie to zmiksowana zupa z dyni - w obłędnie zielonym kolorze, podana z małymi mięsnymi kuleczkami przez mojego znajomego Warda. stanowiła szokującą opozycję dla tradycyjnych zup mojej mamy.
zupa krem ma prawdopodobnie tyle samo zwolenników co przeciwników. kremowa konsystencja dla jednych podkreślająca delikatny smak ugotowanych warzyw, innym kojarzy się z jedzeniem dla tej części populacji ludzkiej która z różnych powodów jest pozbawiona uzębienia.
sekretem udanej zupy jest zestawienie warzyw, które się lubi, i ugotowanie ich przed zmiksowaniem tak, aby zachowały trochę twardości. konsystencja jest kluczowa - nie może byc zbyt rzadka! ważne są przyprawy i dodatki - baza zupy czyli np: rosół lub woda, sole smakowe, pieprz, zioła, śmietana lub jogurt,czosnek, pestki słonecznika lub dyni, chleb, wędliny (szczególnie polecam aromatyczne wędzone!) ser, pocięte w paski warzywa, cokolwiek wyda wam się sensowne i ,,pasujące''. to wasza zupa;).
sprawdziłam zupy krem m.in. z: brokułów+kalafiora+marchwi, szpinaku+marchwi+jajka, pieczarek+marchwi, porów+marchwi, do każdej z tych opcji według uznania można dodać ziemniaki, seler, pietruszkę. wszystko, na co macie ochotę. nie ma ścisłych reguł. wierzę że w gotowaniu jest ich ogólnie niewiele.

mixed

soup creme is one of my favourite ideas for light lunch. first time discovered in early childhood, later reminded about itself on some nice party at friend's of mine. recently became my must-have dish every week. it's both yummy and healthy.
I'm a huge fan of soups of all kind, creme is my special. it's unbelievably easy to prepare, takes about 20minutes only to have it ready. everyone can do this. just pick Ur favourite vegs and mix them together. be careful while cooking, don't let them be too soft. fibres are essential. pay attention for additions like: wholegrain bread, cheese, herbs, garlic, pepper, fresh vegs, whatever is in Ur mind. customise it, serve as a meal and have it exactly as U want. try different options, that's just to give U clue what U can mix: broccoli, potatos, carrots, beans, leeks, cornflower, eggs, spinach, and many more.

No comments: