8/17/2009

mojito:)

Druga połowa sierpnia zaskakuje dość wysokimi temperaturami, to dobry moment,żeby podładować jeszcze trochę baterie słoneczne i napisać o jednym z moich (naszych) ulubionych drinków. Sądzę,że mojito nie trzeba nikomu przedstawiać-genialna orzeźwiająca kombinacja limonek, mięty, cukru, białego (uwaga!) rumu i wody gazowanej sprawdza się głównie w ciepłym klimacie i bardzo mocno kojarzy mi się z wakacjami.

Kilka tipów jeśli zdecydujecie się na przygotowanie mojito w domu:
* używajcie tylko kruszonego lodu, kostki sprawią, że rozduszona z cukrem mięta zamiast zostać na dnie szklanki podpłynie do góry dając dość niefajny efekt glonopodobny
* jeśli nie macie maszyny do kruszenia lodu :P polecam rozbijanie owiniętych ściereczką kostek lodu młotkiem
* tylko i wyłącznie biały rum nadaje się do mojito, i wbrew powszechnej opinii lepszy jest jednak biały cukier



Mojito tastes and smells like good holidays in sunny place, and that's why it's one of my favourite drinks, even with this huge dose of calories which it contains:P
Mix limes, white rum, sugar, mint,sparkling water and topped with crushed ice(forget about cubes;) and if U don't know it yet-simply fall in love:P

8/13/2009

Rajoles



Kataluńczycy wiedzą jak wypromować swoją stolicę w nietypowy,ale bardzo pomysłowy sposób. Chodniki Barcelony zdobi motyw kwiatka-nie widziałam takich płytek chodnikowych w żadnym innym mieście, wnioskuje więc że są charakterystyczne tylko dla Barcelony! Jakiż to fantastyczny pomysł-chciałabym żeby coś takiego było możliwe w Polsce. W niektórych miejscach Barcelony znajdują się też fantastyczne chodniki z organicznymi motywami muszli i roślin projektu A. Gaudiego naczelnego architekta Barcelony.
Nie pisałabym o hiszpańskich chodnikach na blogu poświęconym jedzeniu, gdyby nie to,że odkryłam,że motyw kwiatka z płyt jest wykorzystany przez producentów czekolady:) Firma Enric Rovira produkuje czekoladę Rajoles z motywem słynnych kwiatów, czekolady naśladujące chodniki z motywem zaprojektowanym przez Gaudiego oraz wiele innych smakołyków. Rozpływają się w ustach i kuszą mimo dość wysokiej ceny ( mała kwadratowa tabliczka Rajoles o wadze 100g kosztuje ponad 4euro) i z pewnością trafiają do mojej pierwszej dziesiątki ulubionych czekolad, nawet niezbyt daleko w tyle za Leonidasem:)



People from Catalunia really know how to promote their city. I was totally impressed when I saw beautiful sidewalk with characteristic four petals flower, and even more impressed when I discovered that the same flower is on bar of delicious chocolate manufactured by famous Enric Rovira. From that day chocolate Rajoles is definatelly in my top ten, not too far away after all this little pieces of art made by Leonidas, but thats a subject for different post;)

8/08/2009

paella

Paella [czyt. paeja] to danie sztandarowe kuchni hiszpańskiej w zależności od regionu występuje w wersji z kurczakiem,królikiem lub owocami morza. Hiszpanie potrafią wrzucić do paelli prawie wszystko,ale by paella była paellą na pewno powinna zawierać: ryż zabarwiony najczęściej szafranem, paprykę i pomidory. Nigdy nie robiłam paelli, raz tylko byłam świadkiem jak rodowity Hiszpan ją przygotowywał, zaczynał od ugotowania owoców morza w wodzie z dodatkiem białego wina, następnie dodawał ryż i warzywa. Kilka ciekawych faktów i sposób wykonania paelli znajdziecie tu.





Paella is for Spainish people like risotto for Italian, a great idea of simple dish with rice and whatever more U have around. Originally it's served with chicken, rabbit meat or seafood, especially on the South of Spain, and also contains rice and vegs. Few facts about paella U will find here