10/04/2010

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem w białym winie i pomidorach

W rolach głównych: makaron pełnoziarnisty i łosoś wędzony ( lub jeśli wolisz świeży,ale wtedy jego obróbka termiczna będzie odpowiednio dłuższa).
W pozostałych rolach:) pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, śmietana, białe wino, natka pietruszki, cytryna i przyprawy.

Wykonanie: ugotuj makaron al dente, w międzyczasie przygotuj sos z łososiem.
Lekko podsmaż skropioną cytryną rybę na patelni, zalej ją białym winem, smaż aż wino zredukuje się do połowy, dodaj pokrojone pomidory, smaż całość przez kilka minut, aż pomidory zmiękną, zestaw z ognia i dodaj śmietanę; dopraw solą i pieprzem. Ponownie podgrzej mieszając. Podawaj z parmezanem ( lub jak ja z grana padano) i koniecznie świeżą natką pietruszki.


Pasta with salmon
Ingredients: pasta, smoked salmon ( if U prefer fresh one U will need to cook it a little bit longer), chopped tomatos, cream, white wine, lemon, parsley, salt& pepper.

Cook pasta al dente. In the meantime prepare salmon sauce: pour some lemon juice over the salmon, fry it for few minutes, add white wine, and fry until wine will reduce for half. Then add tomatos. After few minutes take it off from heat, add cream and salt& pepper. Serve with parmesan ( or grana padano) and parsley.

4 comments:

Anonymous said...

mówiłam już, że kocham makaron?;)

Arvén said...

Kocham makaron, a do wędzonego łososia coś coraz bardziej się przekonuję...zapiszę i zrobię!!

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Apetyczne foto.

A ja się koję, bo własnie sobie przypomniałam o ankiecie...

W ten weekend. Na pewno.

skoraq cooks said...

mniam mniam i pycha :-)