9/08/2009

pasztet warzywny

Dziś będzie przepis( wiec bez wstępu przechodzę do sedna) -proponuje coś pysznego, sprawdzonego, warzywnego i w sam raz na koniec lata: pasztet warzywny. Z tego przepisu wychodzi go sporo (duża blacha),więc jeśli macie mniejsze potrzeby zmieńcie proporcje lub zaproście znajomych;)



Pasztet warzywny/ Veg loaf*

3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach/ 3 glasses of grated zucchini
pół szklanki oleju/ half glass of oil
3 cebule starte na dużych oczkach/ 3 grated onions
30 dag startego żółtego sera/ 30dag grated cheese
1 duży seler starty na grubych oczkach/1 big celeriac grated
2 szklanki bułki tartej/ 2 glasses of crumbs
6 jaj (białko ubić)/ 6 eggs ( egg white beat into a froth)
sól+pieprz/ salt and pepper
posiekana natka pietruszki/ persley
papryka pokrojona w kostkę/ chopped peppers
wszystkie składniki wymieszać i dodać ubitą pianę/ all ingredients mix together and add beaten egg white
piec ok 50 min temp 200*C/ bake in oven for around 50min 200*C
super i na ciepło i na zimno/enjoy hot or cold

2day we have nice recipe 4 something which is great hot or cold, easy 2 prepare, full of vegs and smells like late summer. If I'd like to b precise and translate straight from Polish I have to say it's:,,pate'' but it's not really like pate. Loaf or cake sounds more accurate.

2 comments:

Małgoś said...

Ile tu pyszności w takim jednym pasztecie... :) A zwłaszcza cukinia... :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Oooo, nareszcie pełny przepis! :PPP

Fajna rzecz, choć najpierw przymierzam się do "pasztetu" z soczewicy.