2/14/2009

eat love


Otwarte deklarowanie miłości zwykle napawa mnie nieufnością (choć właściwie robimy to samo w naszym wstępniaku; każdy kij ma jednak na szczęście dwa końce; wierzę, że w realizowaniu pasji bardziej twórcze rezultaty daje hassliebe), ale wobec propozycji Marije Vogelzang trudno przejść całkiem obojętnie. Artystka, samozwańcza 'eating designer', poświęca się od kilku lat konceptualnemu podejściu do jedzenia, począwszy od samego czasownika 'jeść'. Zastanawia się nad tym, co otacza akt jedzenia i jakie zmysły angażuje; następnie śledzi swój osobisty stosunek do tematu, wyrażając go w serii przeróżnych prac plastycznych, wydanych wreszcie w grudniu w formie albumu dla wszystkich, którzy chcą eksplorować kulturowe doświadczenie jedzenia razem z nią. Subiektywnie, bardzo sensualnie, nieco zadziornie i odrobinę seksownie. "Eat love"! (Bis Publishers, 2008)


I do not believe in general in love declarations (yes, I know, that we declare love with food in our first words here, however two can play the game: I would describe more creative attitude with german word ‘hassliebe’, mix of love and hate, which let U experiment) but it’s hard to ignore quite new album ‘Eat love’ (BisPublishers, 2008).


From press materials: After her graduation from the Design Academy in Eindhoven in 2000 Marije Vogelzang has been designing eating concepts. Her interest is in the verb ‘to eat’. Not only does she think deeply about what is on the plate (if there is a plate at all), but she also thinks about everything that surrounds the act of eating. The atmosphere, the people involved, the stories behind the ingredients, the taste and texture, sound, smell and colour of food and the way it is prepared and served. She explores the intimacy of design that actually goes inside your body and follows the journey of food from seed all the way to poop.


Thinking about all this and working and experimenting in her studioand restaurant and by creating eating experiences for her clients she has developed her own unique way of looking at eating from a psychological, cultural and design point of view.


No comments: