3/18/2010

tortilla

Dziś kolejny pomysł na szpinak, tym razem wystąpi jako urozmaicenie tradycyjnej tortilli, czyli omletu hiszpańskiego, za którym podobnie jak i za samą Hiszpanią zatęskniłam ostatnio.
Wykonanie jest banalnie proste, podaję składniki na danie dla 2 osób.

Tortilla reminds me about sunny holidays in Spain, when I used to eat it for lunch or as a tapas, I like to come back to its taste as much as to my memories from Spain. Today I mix traditional tortilla with spinach for more yummy, moist and rich dish. Recipe is for 2 people.



Omlet hiszpański ze szpinakiem/ Tortilla with spinach

* ugotuj kilka ziemniaków 3-4/ cook few potatoes 3-4
* odstaw ziemniaki do schłodzenia, następnie już schłodzone pokroj w talarki/ let potatoes cool, and then slice them into thin rounds
* podsmaż ziemniaki z cebulą/ fry potatoes with onion
* przygotuj szpinak: usmaż go na patelni, dodając czosnek, przyprawy i masło/ prepare spinach: fry it with butter, garlic,herbs, salt&pepper
* pokroj sporą cebulę w talarki/ slice onion
* rozbij 2 jajka, dodaj trochę mleka i łyżkę mąki, dobrze wymieszaj, następnie dodaj usmażone wczesniej ziemniaki, cebulę i szpinak/ in bowl combine 2 eggs with some milka and 1 tbs of flour, and then add fried potatoes, onion and spinach
* smaż na małym ogniu, stopniowo podważając omlet, żeby bezproblemowo przewrócić go na drugą stronę polecam użycie płaskiego talerza wielkości patelni. przyłóż talerz płasko do omletu następnie odwróć talerz przytrzymując patelnie i uważając na ewentualny gorący olej i następnie zsuń z powrotem na patelnie stroną jeszcze niesmażoną/ fry slowly, to turn over when its ready on one side.

1 comment:

anytsujx said...

Wygląda wspaniale...