5/08/2010

Teriyaki

Teriyaki to nazwa techniki kulinarnej stosowanej w Japonii, polegającej na marynowaniu mięsa lub ryb w specjalnej słodkiej marynacie zrobionej z sosu sojowego, słodkiego wina ryżowego i cukru/miodu. Tak się składa, że teriyaki jest też jednym z moich ulubionych pomysłów na orientalnego kurczaka. Marynatę kupuję gotową, choć niewykluczone że pewnego dnia skuszę się na zrobienie własnej, bo to przecież nie może być takie trudne;) Kurczaka kroję w drobne paski lub kosteczki, mieszam z rozgniecionym czosnkiem i starkowanym imbirem, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli ( sos sojowy jest dość słony) polewam marynatą i odstawiam na jakiś czas. Następnie smażę z ulubionymi warzywami i podaję z ryżem lub nudlami soba. Samo pisanie o tym teraz, sprawiło, że znowu mam na to danie ochotę:)

1 comment:

Paula said...

bardzo smacznie wygląda! lubie ryz z dodatkami :)