9/20/2010

osiem pytań, całe mnóstwo ciekawości

Drodzy czytelnicy, do moich badań nad performatyką jedzenia, która jest tematem mojej pracy magisterskiej, potrzebna mi jest wiedza o Waszych inspiracjach. Piszę o Was sporo, czytających, komentujących, prowadzących arcyciekawe blogi. W ostatnim rozdziale chciałabym napisać trochę więcej na temat Waszego podejścia do tradycji w kuchni polskiej i jej stosunku do awangardy. Sformułowałam 8 pytań. Jeśli znajdziecie chwilę, odpowiedzcie proszę i prześlijcie swoje odpowiedzi na emilka.piotrowska@gmail.com lub zamieśćcie w komentarzach. Każde zdanie, każda wyrażona opinia, będą dla mnie bardzo cenne i pomocne. Dziękuję!
1. Dlaczego postanowiłaś(eś) założyć bloga kulinarnego?
2. Co oznacza dla Ciebie pojęcie "tradycji" w kuchni?
3. Co oznacza dla Ciebie pojęcie "awangardy" w kuchni?
4. Jakie kuchnie innych narodowości stanowią dla Ciebie inspirację?
5. "A to Polska właśnie!" Twoja definicja pojęcia "kuchnia polska".
6. Jakie są, Twoim zdaniem, podstawowe dania kuchni polskiej?
7. Które z wymienionych dań zdarza Ci się przygotowywać?
8. Książki kucharskie. Wymień trzy ulubione.
9. Jakie są typowe dania kuchni regionalnej w Twoim regionie? Czy korzystarz z ich dziedzictwa?
10. Polska kuchnia fusion. Co dla Ciebie oznacza?

3 comments:

cozerka said...

świetne! wypełnię w wolnej chwili

cukrowawrozka said...

Mam nadzieję, że znajdę chwilę czasu na odpowiedź.
Ale ciekawa jestem, na jakim kierunku jesteś? I przyjemnej pracy. W końcu temat w sam raz. :)

Anonymous said...

Pytania sobie zapisałam i spróbuję dzisiaj wieczorem "odrobić lekcje". Odpowiedzi wyślę na podany adres e-mail:) Pzdr Aniado