4/20/2010

Pancake Tuesday IV

Dawno temu moja koleżanka z pracy Basia zdecydowała się rozpocząć swoja przygodę z robieniem naleśników od tego właśnie przepisu. Jest prosty i naprawdę smaczny. Dzięki Basiu;)


Naleśniki z tuńczykiem i sosem koperkowym


Farsz: tuńczyk z puszki w dużych kawałkach, w oleju lub z wody-jaki wolicie, czerwona cebula, ogórki kiszone ( amatorom wiosennych świeżych smaków polecam świeży ogórek zamiast to farszu dodany do dekoracji ), potarkowany ser żółty, oliwa z oliwek, oregano, bazylia, sól i pieprz
Sos koperkowy: najprostszy z możliwych, jeśli znacie coś bardziej wykwintnego śmiało zróbcie ,,po swojemu'', ja robię go tak:
* w małym rondelku rozpuszczam 2 łyżki masła, po chwili dodaję 2 łyżki mąki, mieszam całość dokładnie i smażę przez chwilę

* następnie stopniowo,ciągle mieszając dodaję rosół ( ogółem ok 1/2 litra), gotuję przez kilka minut

* zestawiam rondelek z ognia, chwilę studzę i dodaję poszatkowany koperek, im więcej tym smak będzie bardziej intensywny

* dodaję trochę śmietany-ok 2 łyżek, uzupełniam sól i pieprz do smaku

* podgrzewam na małym ogniu, stale mieszając

2 comments:

asieja said...

wczoraj miałam wielką ochotę na tuńczyka
i zjadłam właściwie tak bez większego pomysłu
a naleśniki byłyby świetnym rozwiązaniem :-)

Anonymous said...

Takich jeszcze nie próbowałam.
Ale kocham naleśniki z wszelakimi nadzieniami.
Na pewno by mi posmakowało.