Kurczak tikka masala

Składniki: pierś kurczaka, 2 cebule, czosnek, imbir, puszka krojonych pomidorów, papryka, mleko kokosowe
Przyprawy: cynamon, kardamon, kurkuma, kumin, chili, słodka papryka, garam masala, pieprz Cayenne, pieprz czarny, sól
Zaczynam od podsmażenia piersi kurczaka, (choć w wielu przepisach używa się surowego mięsa, które gotuje się razem z podsmażonymi wcześniej warzywami; wybór należy do was). Podsmażonego kurczaka przekładam do garnka zalewam wodą/ bulionem i gotuję na małym ogniu. Następnie na rozgrzanym oleju smażę przez chwilę kilka ziaren kardamonu i cynamon, dodaję cebulę, czosnek, i starty imbir oraz pozostałe przyprawy. Po chwili gdy wszystko jest dobrze usmażone przekładam zawartość patelni do garnka w którym gotuje się kurczak i dodaję paprykę. Upewniam się, że całość jest dobrze przyprawiona, i uzupełniam ewentualne braki- część przypraw mogła zostać na patelni. Na koniec dodaję pomidory, gotuję przez chwilę i dodaję mleko kokosowe, niezbyt dużo-ponieważ lubię ja to danie jest pikantne. W kurczaku tikka masala ważny jest dobry balans pomiędzy smakami słodkimi, kwaśnymi i pikantnymi. Danie smakuje świetnie z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan.
2 comments:
bogactwem kolorów też urzeka
Kurczak wygląda wyśmieniecie, zapiszę sobie przepis :)
Post a Comment