9/26/2010

ciasto cukiniowe/ zucchini cake

Takie właśnie ciasta lubię ( jeść i robić) zdrowe i szybkie, pachnące jesienią, ze 100% gwarancją, że wyjdą.

Ciasto z cukinii/ Zucchini cake

Składniki:/ U will need:
2 szkl. mąki/2 glasses of flour
1,5 szkl. cukru trzcinowego/ 1,5 glasses of sugar
2 jajka/ 2 eggs
0,5 szkl. oleju/half glass of oil
1,5 szkl. utartej cukinii /1,5 glasses of grated zucchini
1,5 łyżeczki sody/ 1,5 tea spoons of baking soda
1 opakowanie cukru waniliowego/ 1 packet of vanila sugar
2 łyżeczki cynamonu/ 2 tea spoons of cinnamon
rodzynki i opcjonalnie orzechy włoskie /some raisins or walnuts

Mega łatwe ciasto, może trochę zbyt skromne jak np na niedziele,ale na codzień świetne: używając miksera zmiksowałam jajka, cukier i olej, dodałam mąkę i sodę oraz bakalie. Całość wydawała się dość ścisła,ale dodanie potarkowanej cukinii sprawiło,że ciasto uzyskało odpowiednią konsystencje. Piekłam je w prodziżu, przez ok 50min. Gdyby to był piekarnik byłaby to godzina i temp. ok 180-200stopni. Aha-użyłam pół na pół mąkę pszenną i pszenną pełnoziarnistą.

Its so easy: combine together sugar, eggs, oil, spices and then add flour with baking soda,and raisins/ nuts; dont bother if at this point it seems to be very solid. At the end add grated zucchini. Bake for around 1h in 180-200'.

4 comments:

Anonymous said...

piękne!
pzdr:*

Karmel-itka said...

wspaniale wygląda! i takie łatwe w przygotowaniu...

Konsti said...

Lubie takie przepisy, zapisuje do wyprobowania!
Pozdrawiam cieplo.

Sisters4cooking said...

lubię błyskawiczne przepisy i cukinię lubię. Trzeba wypróbować Twój przeis :)