4/09/2010

Tikka masala

Nie wiem jak wy,ale ja po świątecznym staropolskim menu mam ochotę na coś odrobinę bardziej egzotycznego-kurczak tikka masala będzie świetny. Jest prosty do przygotowania, dość pikantny i urzeka bogactwem różnych smaków.

Kurczak tikka masala


Składniki: pierś kurczaka, 2 cebule, czosnek, imbir, puszka krojonych pomidorów, papryka, mleko kokosowe
Przyprawy: cynamon, kardamon, kurkuma, kumin, chili, słodka papryka, garam masala, pieprz Cayenne, pieprz czarny, sól

Zaczynam od podsmażenia piersi kurczaka, (choć w wielu przepisach używa się surowego mięsa, które gotuje się razem z podsmażonymi wcześniej warzywami; wybór należy do was). Podsmażonego kurczaka przekładam do garnka zalewam wodą/ bulionem i gotuję na małym ogniu. Następnie na rozgrzanym oleju smażę przez chwilę kilka ziaren kardamonu i cynamon, dodaję cebulę, czosnek, i starty imbir oraz pozostałe przyprawy. Po chwili gdy wszystko jest dobrze usmażone przekładam zawartość patelni do garnka w którym gotuje się kurczak i dodaję paprykę. Upewniam się, że całość jest dobrze przyprawiona, i uzupełniam ewentualne braki- część przypraw mogła zostać na patelni. Na koniec dodaję pomidory, gotuję przez chwilę i dodaję mleko kokosowe, niezbyt dużo-ponieważ lubię ja to danie jest pikantne. W kurczaku tikka masala ważny jest dobry balans pomiędzy smakami słodkimi, kwaśnymi i pikantnymi. Danie smakuje świetnie z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan.

2 comments:

asieja said...

bogactwem kolorów też urzeka

anytsujx said...

Kurczak wygląda wyśmieniecie, zapiszę sobie przepis :)