
Coconut i lemongrass to chyba moje dwa ulubione słowa. Ostatnio także jedne z ulubionych smaków. A jak się na coś uprę, to nawet mam swoje typy na ulubione przepisy.

Zupa tajska / Thai soup
250ml mleka kokosowego (bio) / 250ml coconut milk (organic)
150ml bulionu z kury /150ml chicken boulion
1-2 łodygi trawy cytrynowej / 1-2 lemongrass
2 piersi kurczaka w paskach / chickenbreast, striped
imbir, 2cm, pokrojony w cienkie słupki /ginger, striped
papryczka chilli /chilli pepper, striped
przeciśnięty ząbek czosnku / clove of garlic
2 łyżeczki sosu rybnego / 2 small spoons oyster sauce
sok z limonki / fresh lime juice
250ml mleka kokosowego (bio) / 250ml coconut milk (organic)
150ml bulionu z kury /150ml chicken boulion
1-2 łodygi trawy cytrynowej / 1-2 lemongrass
2 piersi kurczaka w paskach / chickenbreast, striped
imbir, 2cm, pokrojony w cienkie słupki /ginger, striped
papryczka chilli /chilli pepper, striped
przeciśnięty ząbek czosnku / clove of garlic
2 łyżeczki sosu rybnego / 2 small spoons oyster sauce
sok z limonki / fresh lime juice
W garnku na odrobinie oliwy przez kilka minut parzyć czosnek, słupki imbiru i chilli. Wlać mleko kokosowe, wrzucić trawę cytrynową, wlać bulion i sos rybny. Zagotować, wrzucić kurczaka i przez kwadrans gotować na małym ogniu. Przed podaniem wyłowić trawę cytrynową.
Add garlic, chilies and ginger. Bring to a boil. Turn down the heat to low and add the coconut milk plus fish sauce, lemongrass and boulion. Stir well to combine. After few minutes add chicken and boil about 15 minutes. Serve in bowl with quarters of fresh lime on the side. ENJOY
A to jako bonus zupa, na którą zaprosiła mnie w mijającym tygodniu kuzynka. Zaprosiła do niepozorngo Vega baru gdzieś w okolicach krakowskiego Kazimierza. Zupa była kokosowa z curry i listkami imbiru, do tego były naleśniki z burakami i winem z orzechowym sosem. Jak dla mnie miszelę;)
Add garlic, chilies and ginger. Bring to a boil. Turn down the heat to low and add the coconut milk plus fish sauce, lemongrass and boulion. Stir well to combine. After few minutes add chicken and boil about 15 minutes. Serve in bowl with quarters of fresh lime on the side. ENJOY

3 comments:
Maju, ta zupa to również coś miłego dla mojego oka i podniebienia. :) Mniam!
ciekawa ta zupina, nigdy nie miałam okazji jej spróbować
Bardzo ciekawa rzecz. I pewnie pyszna!
Post a Comment