1. Ziemniaczane sztućce z olejem sojowym. Miałam przyjemność dołączać takie do zestawów take-away podczas jednej z wakacyjnych prac. Wyglądają i działają dokładnie jak plastikowe, można je myć i używać wielokrotnie. Wyrzucone rozłożą się w jakieś 180 dni.

2. Flostick, zmyślne pałeczki, zostały zaprojektowane przez koreańskiego designera na konkurs "Dining in 2015" witryny Designboom. Rzecz polega na wielokrotnym użytku pałeczek, a na koniec ich ... odrastaniu - w myśl idei, by podarować nowe życie przynajmniej części drzew, które wycinane są nieustannie na pałeczki.


3. Sfork (łyżkowidelec) jest naprawdę mały i całkiem elegancki, zważywszy na to, jak bardzo przyjazny środowisku. Zrobiony także z ziemniaczanej pulpy (z dodatkiem kukurydzianych elementów), projekt Pandora Design z 2000 roku.
Sfork (spoon-fork) allows U eating Ur lunchbox wherever U want. It's really green and biodegradable, and so small;) By Pandora Design, 2000.



1 comment:
świetnie wyglądają te cuda, te małe łyżko-widelce są śliczne, takie urocze, ale czy wygodne?
Post a Comment