2/04/2010

pierogi/ dumplings

Pierogi to test na cierpliwość ( lepienie ich zajmuje wieki) i na kreatywność ( bo farsz można zrobić absolutnie ze wszystkiego co mamy pod ręką).
Przepis na ciasto każdy ma pewnie swój, sprawdzony i najlepszy-ja robię je z mąki, ciepłej wody i soli, prościej się nie da:)

Sprawdzone i pyszne pomysły na farsz:

* suszone pomidory + czarne oliwki+ cebula+ugotowana soczewica+ przyprawy ( np.: pieprz, oregano, bazylia,etc.)
** ugotowana kapusta kiszona+ usmażone grzyby+ cebula + soczewica+ przyprawy ( np.: majeranek, tymianek, pieprz,etc.)




Dumplings are one of those things which U shouldn't try unless U have plenty of free time, it takes ages to prepare them. But the good news is that they are really easy. I make them with flour, warm water and salt-it cant be easier. For stuffing U can use whatever is on Ur mind and in Ur fridge, or U can use my ideas:

* sundried tomatoes+ black olives+ onion+ cooked lentils+ pepper,oregano, basil, etc.
** cooked sauerkraut+ fried wild mushrooms+ onion+ lentils+ marjoram, thyme, pepper,etc.

3 comments:

Cynamon said...

Pomysły na farsze są absolutnie genialne! Chyba się skuszę na oba :D

Gospodarna narzeczona said...

Ja robię podobnie. I dużo wody daje. Choć jesli chodzi o różnorodność farszu to mam tak z tartami. A pierogi wybieram te sprawdzone.

Hanna Mi said...

Pierogi to sposób na odpoczynek... Kiedyś się strasznie nad nimi męczyłam, dziś porządkuje myśli i prawdziwie wypoczywam. Polecam każdemu lepienie pierożków, szczególnie bez użycia takiego przyrządu do zalepiania. :-)

Farsze ciekawe, nie próbowąłam takich jeszcze... :-)