3/20/2009

Canoe

Bardzo luźna interpretacja pseudohawajskich klimatów;)

Tartaletki / Hawaiian pies
(porcja na 6)

szklanka mąki / 1 glass flour
szczypta soli / some salt
jedno żółtko / 1 yolk
¼ kostki masła / 1/4 cube butter
woda / some water

Sos / Sauce
gęsty przecier pomidorowy / tomato sauce
20 dag sera żółtego / 20 dag cheese
papryczka chili / chilli pepper
1 łyżka sosu czosnkowego-chili / 1 spoon chilligarlic sauce
5 pieczarek pokrojonych w małą kostkę i sparzonych z natką pietruszki
/ 5 mushrooms, sliced and parboiled with top leaves of parsley
oregano / oregano

Dekoracja / For finish
plaster szynki i ananasa, posypane świeżo mielonym pieprzem, cynamonem i wiórkami kokosowymi
/ slices of ham and pineapple with freshly ground pepper, cinnamon and coconut chips

Łódeczki / Canoes
cykoria / chicory
ananas / pineapple
ogórek / cucumber
pieprz / pepper

6 comments:

Anonymous said...

Super pomysł i na pewno przepyszne te tartaletki! Pierwszy raz jestem na Twoim blogu i jestem baaardzo mile zaskoczona, bo oprócz doznań smakowo wzrokowych można podszkolić angielski. Pozdrawiam!

Agata Chmielewska (Kurczak) said...

tak jedną poprosze, tak ładnie proszę
śliczne

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Ha, pseudohawajski to byłby kotlet ozdobiony ananasem z puszki, w przypływie szaleństwa zapieczony z plastrem sera :)

asieja said...

bardzo pysznie wygląda ta interpretacja:-)

Waniliowa Chmurka said...

Fajowe!:o a.. jakie smaczne mm.. ananasik:D

Barwy kuchni said...

ślinka cieknie!! :)
Bardzo ciekawe połączenie smaków!! :)
Czekam na zgłoszenie pod mailem, ułatwi to podsumowanie wszystkich uczestników na koniec zabawy, pozdrawiam :)