3/08/2009

eco-fork it!

1. Ziemniaczane sztućce z olejem sojowym. Miałam przyjemność dołączać takie do zestawów take-away podczas jednej z wakacyjnych prac. Wyglądają i działają dokładnie jak plastikowe, można je myć i używać wielokrotnie. Wyrzucone rozłożą się w jakieś 180 dni.
Biodegradable cutlery made from potato starch and soybean oil. SpudWare can even be washed and reused, so you can eat your potatoes with potatoes for months to come. When disposed, biodegrades in as little as 180 days.

2. Flostick, zmyślne pałeczki, zostały zaprojektowane przez koreańskiego designera na konkurs "Dining in 2015" witryny Designboom. Rzecz polega na wielokrotnym użytku pałeczek, a na koniec ich ... odrastaniu - w myśl idei, by podarować nowe życie przynajmniej części drzew, które wycinane są nieustannie na pałeczki.

Flostick, disposable chopsticks, are special concept in designboom website challenge-project "Dining in 2015". As designer explains, The 'Flostick'is a disporsable chopstick that peels off layer after layer. 3 leaves were placed on a discarded branch in order to endow the functions of a chopstick. When a leaf falls off and hits the ground, it will have accomplished its final role as a splint to aid one life. This whole process is not about trash,but a natural restoration procedure.

3. Sfork (łyżkowidelec) jest naprawdę mały i całkiem elegancki, zważywszy na to, jak bardzo przyjazny środowisku. Zrobiony także z ziemniaczanej pulpy (z dodatkiem kukurydzianych elementów), projekt Pandora Design z 2000 roku.
Sfork (spoon-fork) allows U eating Ur lunchbox wherever U want. It's really green and biodegradable, and so small;) By Pandora Design, 2000.


1 comment:

Agata Chmielewska (Kurczak) said...

świetnie wyglądają te cuda, te małe łyżko-widelce są śliczne, takie urocze, ale czy wygodne?