2/19/2010

Thai inspirations

Kiedy czuję, że chętnie bym gdzieś wyjechała, a nie mam akurat takiej możliwości- to oglądam zdjęcia, zwiedzam miasta w Google Earth lub gotuję coś, co kojarzy mi się z miejscem, które chciałabym odwiedzić. A Tajlandia kojarzy mi się z : trawą cytrynową, mlekiem kokosowym, chrupiącymi warzywami, imbirem,chili, curry, kolendrą... I te właśnie smaki spotkały się w dzisiejszym daniu, które nazwę chyba po prostu gulaszem orientalnym.

Gulasz orientalny z kurczaka


* pierś kurczaka, pokrojona w kostkę, przyprawiona i lekko usmażona
* cukinia, marchew i papryka pocięte w cienkie, długie wstążki za pomocą obieraczki do szparagów ( polecam ten patent-szybko i bardzo artystycznie)

* trawa cytrynowa

* spora cebula pokrojona w kostkę

* mleko kokosowe

* czosnek, imbir, curry, chili, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, kolendra -jeśli lubicie


Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przypraw i lekko podsmaż, następnie przełóż do garnka i zalej wodą, doprowadź do wrzenia, dodaj trawę cytrynową, podgotuj ok 30min i zacznij dodawać warzywa: cukinię, marchew i paprykę, a po jakimś czasie cebulę, czosnek i potarkowany imbir. Następnie dodaj przyprawy: curry, chili, pieprz, sól, podgotuj aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu dodaj stopniowo mleko kokosowe, upewniając się, że potrawa nie traci pikantnego smaku. Usuń trawę cytrynową i serwuj z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub nudlami. Tajlandzki smak podkreśla poszatkowana kolendra, jeśli lubisz.


If I feel like I want to travel, but I can't go anywhere, Im watching photos or movies,going for trip in Eoogle Earth or cooking something foreign, like todays oriental stew which contains all this flavors associated with Thailand: lemongrass, coconut milk, ginger,chili, curry, coriander...

Oriental stew with chicken

* chicken breast cuted into cubes, and fried
* zucchini, pepper and carrot-cutted in thin, long pieces
* lemongrass
* onion cutted in small cubes
*coconut milk
* garlic, grated ginger, curry, chili, salt&pepper, coriander

Start with chicken breast, cut it into cubes, and fry, then pour some water, boil and add lemongrass. Cook it for around 30minutes and add vegetables: zucchini, peppers and carrot,and then onion, garlic and ginger after few minutes, followed by all spices: curry, chili,salt& peper. At the end when vegs are soft add few spoons of coconut milk. When its all ready remove lemongrass and serve with rice or noodles. If U like U can top stew with some coriander.

1 comment:

kasiaaaa24 said...

Mnie już w styczniu włączyła się opcja wakacyjna :) Świetna potrawa i pozwala choć na chwilę zagościć w cudownym miejscu :)