Grecka zupa fakes stanowi dość interesującą alternatywę dla klasycznych zup, lub dla lekkich dań z warzyw. Jest bogata w białko, a więc sycąca, ma niepowtarzalny smak i intensywny aromat, będzie idealna na jesienne i zimowe obiady. Jest niebywale prosta w wykonaniu. Świetnie smakuje solo lub z pieczywem, serem feta, oliwkami- w towarzystwie z powodzeniem może zastąpić danie. Na pewno jest oryginalna i robi wrażenie. Zaskakuje kombinacją smaków. Jak większość potraw o których
Podaję przepis bazując na starym artykule z Wysokich Obcasów.
Fakes - zupa z soczewicy
* 250g zielonej soczewicy
*
* 1/2 szklanki oliwy
* 2 marchewki pokrojone w kostkę
* 2 cebule pokrojone w kostkę
* 2 rozdrobnione ząbki czosnku
* łyżka koncentratu pomidorowego
* listek laurowy
* sól, pieprz, oregano
* 2 łyżki czerwonego octu winnego (jeśli lubisz) lub oliwki, ser feta
Rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Jeśli lubisz ciecierzycę możesz pomieszać soczewicę z ciecierzycą, pamiętaj jednak ze soczewica ma tu dominować. Zalej zimną wodą (ok.1l) lub bulionem warzywnym i gotuj ok pół godziny, aż zmięknie. Dodaj posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotuj dalsze 15 minut.
Before I discovered fakes I wasn't too fancy about lentils. But it's a great example how to serve them in tasty, colourful and aromatic way. Fakes is suprising, very easy to prepare and quite heavy, so it will be perfect soup/ dish for fall and winter. You can enjoy it with wholegrain bread, toasts, olives and feta cheese or solo of course. Receipt can be change, if You'd like try to add cheakpeas, some more vegs, herbs. Lentils are essential, but they are also really enjoying company.
Fakes
* 250g green lentils
* 250g chopped tomatoes
* olive oil
* 2 carrots and 2 onions, garlic- chopped to small pieces
No comments:
Post a Comment