10/27/2008

It was a piece of cake

The autumn days swung soft around me
like cotton on my skin

Fiona Apple

Na wskroś amerykańskie. Czekoladowe do kwadratu. W środku mile zaskakujące półpłynną konsystencją. Do kwadratu kaloryczne. Ostentacyjnie zakalcowate. Po prostu BROWNIE. Kroić w kwadraty!

Korzystałam z przepisu Nigelli Lawson z serii “ucztującej”. Równie dobrze pasuje on jednak do „ekspresowej” – brownie robi się naprawdę w jakieś pół godziny, co więcej, trzeba się mocno postarać, żeby nie wyszło. Gorąco polecam, obojętnie, czy na zimno, czy na gorąco; z kawą, czy szklanką mleka; z dodatkami (kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, czego dusza zapragnie) czy bez nich.


The best is brown, cotton-like inside (with various extra confectioneries like nuts, chips, raisings), covered with silk chocolate sheet. Either fudgy or cakey. Rather sloppy than diligent. Simply BROWNIE. Born in America, now the oldest recipe has more than one hundred years. I used Nigella’s recipe.

1 comment:

Anonymous said...

browies are absolutely adorable! had my 2day on my way 2 work, yummy:)